Digitális plakátnyomda leadási paraméterek

Fájl leadás

A nyomtatandó anyagot leadhatja TIFF, PDF, Postscript (composit), EPS formátumokban, de igen sokféle grafikai alkalmazás forrás állományait is fel tudjuk dolgozni (CorelDraw, Illustrator, QuarkXpress, stb.) Az alkalmazandó színtér, színprofil tekintetében kérjük egyeztessen gyártás előkészítő kollégánkkal, hisz a minél nagyobb színtér megjelenítése éppúgy elérendő cél lehet, mint a korábban már más technológiával gyártott nyomdatermék színvilágának megközelítése.

Vágógörbe

Ha formariccelési szolgáltatásunkat (plottolás, fóliavágás stb.) is igénybe kívánja venni, akkor a grafikai alkalmazásban direkt színként (spot color) definiáljon egy új színt, melyet CutPath (vágógörbe)-ként nevez el. Ennek vastagságát vegye hairline-ra, és ezzel rajzolja meg a vágókés útját. Ha nyomtatást szeretne körbevágatni, akkor célszerű a vágáson kívül legalább egy 2-3 mm-es kifutót is rajzolnia.

Felülnyomás, túltöltés

Az általunk plakátnyomtatáshoz használt RIP programok többségénél (a konkurens termékek többségével megegyező módon) a felülnyomás (overprint) és túltöltés (trap) utasítások értelmezése csak körülményesen megoldható. Általában fekete szöveg felülnyomása, vagy színek találkozása esetén — a pontos regisztráció miatt — ezekre valójában nincs is szükség, azonban ha ezzel a hatással, mint grafikai elemmel kíván élni (pl. térképészet), akkor a megfelelő fileformátum tekintetében feltétlenül egyeztessen Marácz Csaba kollégánkkal és ezen igényét a nyomtatás előtt is feltétlenül jelezze.