Plakátnyomtatás


8 hozzászólás:

 1. 2008. 02. 01., 17:56 | juli

  sziasztok!
  Öntapadós kültéri vynil nyomtatáshoz milyen formátumban (és feltételekkel) kell leadni anyagot?
  köszönöm segítségeteket.
  üdv., juli

 2. 2008. 02. 02., 10:56 | Reactor

  Kedves Juli!
  Önmagában attól, hogy egy nyomat kültéri a fájl előkészítése szempontjából nem igényel egyedi törődést. Sokkal érdekesebb, hogy a kész nyomatot milyen messziről fogják nézni. Minél közelebbről nézik, annál nagyobb felbontást célszerű választanii. Közelről nézett grafikánál, apróbb betűknél akár 200-300 dpi felbontású grafikát is célszerű lehet készíteni. Ha messzebbről nézik a képet, akkor elegendő akár 80-100 dpi is. Az olyan extrém helyzeteknél pedig, mint az óriásplakát és társai, akár 30 dpi is kielégítő eredményt nyújthat. (Az említett felbontások M=1:1 méretben értendők.)
  A fájl színrendszere és formátuma tekintetében CMYK színrendszerű, (profil nélküli vagy ha nagyon ragaszkodsz a profilozáshoz, akkor ISO Fogra 27L profil szerinti, amely egy íves ofszet nyomda műnyomó papír szerinti helyzetét szimulálja) beállítású fájl, mely a korábban említett felbontású TIFF, EPS, PDF formátumú lehet. Ha csak nem célszerű pl. a fájl vektorossága miatt EPS-t, vagy PDF-et alkalmazni, a legjobban a TIFF-et szeretjük (alpha csatornák és rétegek nélkül), mert ez esetben nem fordulhatnak elő olyan értelmezésbeli különbségek, mint az EPS-nél vagy PDF-nél (PDF-nél, EPS-nél kérlek kerüld az overprint effekt használatát, vagy ha ez elkerülhetetlen, akkor feltétlen jelezd ezt).
  A leadott fájlról örömmel vesszük, ha egy nézőképet vagy akár kicsinyített nyomatot kapunk, hogy láthassuk minek kéne a nyomtatóból kijönnie. Ha a fájlba Pantone színeket mentettél, akkor légyszíves ezt jelezd előre, hogy a lehetőséghez képest igazodni tudjunk hozzá.
  Köszönöm kérdésed, üdvözöl: Csaba

 3. 2008. 02. 03., 12:10 | Sólyom Tamás

  Helló!
  Miért van a fóliák között ekkora árkülönbség? Mikor melyiket kell rendelni?
  Tomi

 4. 2008. 02. 05., 23:44 | Reactor

  Kedves Tamás!
  A vinyl fóliák árkülönbsége gyártási különbségekre és anyag összetételre, (no és nem utolsó sorban a márkákra) vezethető vissza. A gyártási technológiák különbségei (pl. hengerelt vagy öntött) az anyag viselkedésében, tartósságában is lényeges eltérést mutatnak.
  Egy öntött fólia kevésbé hajlamos a méretváltozásra, mint a hengerelve gyártott, ezért jóval megfelelőbb pl. autódekorációkhoz. Rövid távú, sík felületekre (pl. akciós kirakatüveg stb.) pedig megfelelő akár a legolcsóbb vinyl is.
  A gyártók (Avery, Kemica, MacTac stb.) honlapjairól letölthetők azok a termékspecifikációk, melyek részletesen leírják a várható élettartamot, javasolt felhasználási területeket, kompatibilis lamináló anyagokat stb.), de konkrét munkával kapcsolatos érdeklődés esetén mi is szívesen adunk tanácsot.
  Köszi, üdv: Csaba

 5. 2008. 02. 29., 14:17 | Hóman Gyula

  Sziasztok!
  Nagyméretű vinil nyomtatás meddig tárolható tekercsben, károsodás(összeehúzódás, elvál a hordozótól stb.)nélkűl? Vagy milyen módon tárolható?

 6. 2008. 02. 29., 18:12 | Reactor

  Kedves Gyula!

  Nyomás után minél hamarabb célszerű a matricákat felragasztani. A gyárak által közölt mérettartóssági adat is felragasztva érvényes.
  A kész vinyl nyomatok “eltarthatósága” több tényezőtől függ (vinyl minősége, vastagsága, festék mennyisége, tárolási hőmérséklet stb).
  Nem mindegy például, hogy a vinylt hengerelve vagy öntve gyártották-e. A hengerelt jóval hajlamosabb a méretváltoztatásra, a szilikonos hordozópapíron ráadásul nem is tapad annyira (hisz ez az értelme), így azon még könnyebben változtatja méretét, mint felragasztva. Függ továbbá a rajta lévő festék mennyiségétől is, tapasztalataink azt mutatják, hogy ahol nagy a festékterhelés ott jobban összemegy. Szerintem annak nincs túl nagy jelentőssége, hogy tekercsben vagy ívben tartod, persze jobb lenne szépen fektetve, de legfőképp a hordozópapír hajlamos a tárolás módjára emlékezni.
  Olcsó vinylre szitázott terméknél, fél év alatt 100 cm-en mértünk már 3 cm-es méretcsökkenést is, digitális nyomatoknál (Eco-sol vagy Mild-solvent tintával nyomva) idáig csak millimétereket láttunk.
  Ha a méret szempontjából kritikus alkalmazásra van szükséged és kénytelen vagy felhasználás előtt sokáig tárolni, akkor mindenképp célszerű drágább vinylre rendelned a nyomtatást és erre a szempontra külön felhívni a gyártó figyelmét. (Persze a digitális nyomásban többek közt pont az a jó, hogy könnyen gyártható, így nem kell raktározni.)
  Példaként küldök egy olcsó vinylről szóló terméklapot, ahol láthatod, hogy míg felragasztva több évet ígérnek, a “polcon” még nyomatlanul sem javasolják 1 évnél tovább tartani.
  http://www.averygraphics.com/pls/avery/AVERY_EXT_UTIL.DISPLAY?p_name=MPI%203000-3001%20CALENDERED%20VINYL.PDF
  Köszönöm kérdésed, üdvözöl: Csaba

 7. 2010. 01. 05., 12:18 | Karakorum

  Kedves Reactor!
  Kérdésem a következő lenne: Kaptam egy felkérést fotó kiállításra, egy olyan kiállító terembe ahol a nedvesség és magas páratartalom miatt szerintem papírképpel nem tudok kiállítani mert tönkremegy. A kiállító teremben eddig csak szobrok és porcelánok voltak kiállítva pont a nedvesség miatt. Fotóim éjszakai fényfotók, melyeknél nagyon fontos a részletgazdagság. Mit tudnának ajánlani, milyen technikával, milyen hordozóanyagon lehetne megvalósítani a kiállítási anyagomat?
  Segítségüket előre is köszönöm!
  F.B.

 8. 2010. 03. 03., 18:52 | Reactor

  Kedves F.B.!
  Bocsánat a lassú válaszért, dolgozunk az új honlapon, így a régi (értsd: jelenlegi) ügyeit nem vettem észre.
  A fotós társadalom joggal fintorog a plakátnyomtatók minőségén, hisz a fotókémiai úton dolgozó levilágítók (pl. Durst Lambda) néhány esetben – persze jóval költségesebben -, valóban jobb eredményt produkálnak.
  Jelen helyzetben azonban vagy a mérsékelten nedvességálló Kapaplastra vagy a teljesen vízhatlan (akár locsolható) habosított PVC-re kasírozott matt öntapadós vinyl-t javasolnám kipróbálni.
  Roland SolJet nyomtatónk szükség esetén akár 1.440 dpi-s felbontása meglátásom szerint elegendő a részletek visszaadásához. A feladattal kérem keresse Tóthpál András kollégámat, akinek már számos neves fotóművészt sikerült visszatérő ügyfelnek megnyernie. Biztos vagyok benne, hogy színtani tudásával a lehetőségeinket maximálisan a feladat szolgálatába tudja majd állítani, s ha eszközparkunk árnyalati terjedelme/részletgazdagsága/szürke egyensúlya/felbontása esetleg mégsem lesz elegendő, akkor is igyekszik majd javaslatokkal segíteni Önt.
  Üdvözli: Marácz Csaba

Új hozzászólás:





Subscribe without commenting