Optimális helyzet a nyomdákban

2006. 09. 02.

Ha szeptember hónapban kipróbálja CtP lemez levilágítási szolgáltatásunkat, akkor egy előre egyeztetett időpontban a Fujifilm nyomdaipari szakértője ingyen ellátogat az Ön nyomdájába és segít átnézni ill. optimalizálni a beállításokat. Hasznos gyakorlati tanácsokat ad a CtP lemezek alkalmazásával, előnyeinek kihasználásával kapcsolatban. A tapasztalatok szerint – a szemmel látható minőségjavuláson túl – akár 10-15%-os festékmegtakarítás is elérhető.


2 hozzászólás:

 1. 2006. 09. 03., 21:56 | Gyuki

  Sziasztok!
  Felhomályosítanátok, hogy mi a különbség a CTP és a CTCP között, melyik a jobb?
  Köszi!

 2. 2006. 09. 04., 12:18 | Reactor

  Kedves Gyuki!

  Gyakorlati tapasztalatunk csak a CtP levilágítással kapcsolatban van, a CtCP-ről csak elméleti információkkal szolgálhatok.
  A CtCP a Computer to Conventional Plate rövidítése, vagyis egy olyan CtP berendezésé, amelybe hagyományos nyomólemez helyezhető.

  A „klasszikus” filmről való lemezkészítés során a nyomólemez felületét egy igen erős metlálhalogén izzó sokáig világítja meg. Típustól függetlenül a CtP és CtCP berendezéseknél a műszaki nehézséget pontosan az okozza, hogy hogyan lehet képpontonként vagy egységnyi területenként elfogadható idő alatt ekkora fényerőt közvetíteni a lemezhez.
  A CtCP berendezés egy mikrotükrös rendszerrel oldja ezt meg, míg a többi CtP (thermal, viola) esetében inkább a lemezen változtattak, többek közt érzékenyebbé tették azt, hogy gyengébb lézersugár is elegendő legyen hozzá.

  A CtCP előnye tehát a jóval olcsóbb, hagyományos alapanyag alkalmazhatósága, hátránya, hogy termelékenysége elmarad a thermal és viola CtP rendszerekétől. A CtCP alacsonyabb termelékenységét tudomásom szerint úgy szokták kompenzálni, hogy kisebb felbontással világítják le a lemezeket. Ismereteim szerint a CtCP berendezés a legkevésbé elterjedt, azt hiszem csak egy BasysPrint nevű cég gyárt ilyen gépet, mindenki más: Fuji, Agfa, Kodak, Screen, stb. a viola vagy thermal megoldást alkalmazza.

  Mindenestre én két okból is a viola CtP megoldást javaslom:
  1.) a gyakorlatban ez hibátlanul bevált
  2.) mert nekünk ilyen van :)

  Üdv: Csaba

  Ui.: a rövidítésnek más szakterületeken teljesen más jelentése van:
  Pl.: programozás, CTCP = Client to Client Protokol
  (Csak, hogy fitogtassam, milyen ügyenesen tudok a google-ban keresni.)

Új hozzászólás:

Subscribe without commenting