Levilágítás


4 hozzászólás:

 1. 2006. 08. 14., 21:10 | Rácz Ilona

  Sziasztok!
  Tudnátok segíteni, miért kockás a többfájlos eps, ha kinyomtatom? Ha levilágítom, akkor meg jó.
  Ili

 2. 2006. 08. 15., 19:36 | Reactor

  Kedves Ilona!

  A jelenségre valószínűleg az a magyarázat, hogy levilágításhoz színrebontott (separated) postscript vagy PDF fájlt adsz le, míg nyomtatáshoz színes (composit) állományt használsz.
  Az ún. többfájlos eps formátum – mint neve is mutatja – a képet több állományban színkivonatonként tárolja el. Pl. egy ötfájlos EPS úgy néz ki, hogy van egy cián, magenta, bíbor, fekete színkivonati fájl és van még egy nézőkép fájl, ami belül hivatkozásokat tartalmaz a színkivonati fájlokra. Amikor tördelsz, akkor Te csak a nézőképet emeled be a grafikai programba, s amikor színbontott postscript fájlt írsz, akkor a nézőképben lévő hivatkozások alapján emeli be a megfelelő színkivonatokba a jó felbontású képinformációt a program. Arra azonban a tördelőprogramok többsége nem képes, hogy színes nyomtatófájl készítésekor ezeket a külön tárolt színkivonati fájlokat újra színes képpé összerakja, ezért ilyenkor csak a nézőkép alacsony felbontású képinformációját használja. Valószínűleg ez eredményezi, hogy ilyenkor a kép “kockás”, vagyis nagy pixelekből álló lesz. EPS fájlnál, akkor is csak a nézőképet használják a színes nyomtatók, ha nem postscript rendszerű az eszköz. Ilyenkor megoldás lehet, hogy először PDF formátumot állítasz elő és abból nyomtatsz.
  Megoldásként javaslom használj más képformátumot (pl.: TIFF-et). Régen az 5 fájlos eps nagyon elterjedt volt, és a tiff-et nem használták, mert pl. a vágógörbét (clipping path) a Quark nem látta benne, ma viszont ez már nincs így. (EPS fájl alkalmazásakor meg kerüld a belső jpg tömörítést, mert vannak olyan régebbi nyomtatófájl készítő/értelmező szoftverek, amelyek azt nem szeretik. Pl.: Színes EPS-t jpg tömörítéssel fekete-fehérben jelenítik meg). Ha hozzánk hozol állományt, akkor TIFF fájl esetén az LZW tömörítést nyugodtan bekapcsolhatod ez semmiféle minőségromlást nem okoz.
  Jó munkát kívánva üdvözöl: Csaba

 3. 2009. 02. 03., 16:16 | Horváth János

  Tisztelt Reactor!

  A levilágításhoz milyen file formátumot érdemes küldeni? Ha pdf-t, vagy eps-t, akkor miket állítsak be, mikre figyeljek?
  Köszönettel: Horváth János

 4. 2009. 03. 03., 08:33 | Reactor

  Kedves János!
  Levilágításhoz legjobban a Level2-es szeparált (már a fájlban színrebontott) Postscript fájlt szeretjük. Ha ettől el szeretne térni, kérjük egyeztessen levilágítós kollégánkkal.
  Üdvözli: M. Csaba

Új hozzászólás:

Subscribe without commenting