Digitális nyomtatás


2 hozzászólás:

 1. 2006. 12. 21., 22:23 | megyko

  Üdv!

  Rendkívül nagyra becsülöm, hogy csak így, minden előzetes hókusz-pókusz nélkül válaszoltok a feltett kérdésekre.
  Én is próbálkoznék, ha lehet…
  Az iskolánk lehetősget kapott, hogy kialakítson egy viszonylag szerényebb költségvetésű “mini” digitális nyomdát.
  A válsztásunk a következő berendezésekere esett:
  Xerox Phaser 7760 GX+finisher

  Canon W8400 a poszternyomáshoz
  Xerox Phaser 8500 (szilárdtintás)
  plusz még egy Duplo vágógép, de ez most a lényegtelen.
  Óriási bajban vagyunk a nyomatok ár kalibrálásával.
  Az eddigi nyomatok gyakorlatilag mind telibe nyomott full lefedettségű anyagok voltak.
  Erre mondjuk egy A4-es nyomaton mekkora árat szabjak? Ha szabályosan kiszámolom, akkor a nyomat ára iszonyú nagy lesz.
  Mit tanácsolsz? Akár konkrétan is.
  Egy másik kérdés, ha lehet.
  A nagy Canon-on lenne nyomva az iskolai tabló is majd májusban.

  Milyen papírt javasoltok erre a célra? A nyomtatóban pigment alapú tinta van.
  Illetve honnan tudjuk ezeket beszerezni?

  Bocs, hogy kicsit hosszúra sikeredett.

  Üdvözlettel

  megyko

 2. 2006. 12. 31., 17:38 | Reactor

  Kedves Megyko!

  Honlapunk ezen rovatának elsődleges célja, hogy a szolgáltatásaink iránt érdeklődőket megfelelően tájékoztathassuk ill., hogy képességeinkhez mérten – ügyfeleink és saját ügymenetünket gördülékenyebbé teendő – megválaszoljuk partnereink közérdeklődésre számot tartó technológiai problémáit. De magam is hasznosnak vélem, ha egy új piaci szereplő árképzése kapcsán megoszthatjuk saját tapasztalatainkat.

  Az árak kialakításánál mi nem kívántunk abba belefolyni, hogy egy adott nyomat pontosan mennyi festéket igényel, hiszen – ha erre nem tudsz teljesen pontos mérést kialakítani – ez könnyen parttalan vitákhoz vezetne, továbbá az árajánlatadást is nagyon megnehezítené. (Nálunk az íves digitális nyomtatásnál beszállítónk ún. gépfordulati díjat számít fel, ami a felhasznált festék mennyiségétől független.) Azt mindenesetre jól érzed, hogy a digitális nyomtatással igazából a gép- és kellékanyag forgalmazó cégek járnak jól, mert a hagyományos nyomdai előállítás önköltségénk több tízszerese a digitális technológiáé, így a nyomatok csak három esetben eladhatóak: 1) ha alacsony a példányszám, 2) ha változó adatokat tartalmaz, 3) ha nagyon sürgős.
  Mindenesetre az árak kialakításánál nem elegendő az alapanyag költségeket figyelembe venni, hanem a rezsi (közüzemi díjak, helység, bérek, karbantartás, oktatás, járulékok, adók, adók, adók… stb.) költségeken felül a fejlesztésekre és nem garanciális nagyértékű alkatrészcserékre is alapot kell képezzetek. A kíméletlen matematika valóban kissé ilyesztő, hisz a piaci szereplők többsége nem számol ilyen alaposan, melynek eredményeként rengeteg vállalkozás ment tönkre az idén is. Ez nekik is, de a többieknek is rossz, mert a piacon olyan alulkalulált árakkal szerepelnek, melyet a megrendelők rajtunk is számonkérnek.

  A konkrét árkialakításban persze sok egyéb tényező is szerepet játszik. Kérdés, hogy utcára vagy csak az iskola diákjainak dolgoztok-e. Fizetős-e az iskola, vagy sem. stb. Az iskola tágabb környezetében milyen minőségben és árakon dolgoznak a többiek.
  Az iskolai tabló kinyomtatásához a pigmentes alapú tinta megfelelő választásnak tűnik. Alkalmas a fotó minőséghez és ellenáll az UV sugárzásnak is. Hogy mi honnan szerezzük be az alapanyagainkat és mennyiért ez üzleti titok, hisz igen sok költséges teszt és tapasztalat előz meg egy anyag- és beszállító választást. A legbiztosabb módszer persze a gyár ajánlását figyelembe venni, hiszen egy iskolai tablónak több tíz évet illik kibírnia. A nevesebb gyártók pedig gyorsított öregedési tesztekkel vizsgálják az általuk ajánlott médiák és festékeik tartósságát, stabilitását.

  Nagyon boldog és sikeres új évet kívánva üdvözöl: Csaba

Új hozzászólás:

Subscribe without commenting